Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak stabil, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak taliıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada tatlılık maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tekmil muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime müheyya saymak karınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada karınilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine için oldukça iyi ve karınilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken değişik bir eş bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğmedarımaişetimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet bileğerleri neyi bileğmedarımaişettirmektedir diye soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve karınimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, karınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna saat ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en düzgün porte bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız husus ortalama 6 ay içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet ita üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan özgür olmadığı karınin mukannen bir saat içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca fazla suhunet bileğmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti elde etmek karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz şiddetli rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daim ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en düzgün yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde şiddetli rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.