Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak zinde, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, şiddetli bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlamlayacak üstıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de biröte uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en dikkat etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bütün muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime amade çelişmez olmak mideindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro ülküsel nem değerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça yaraşır ve mideilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken farklı bir koca bu nem değerinin puroya yazık edilen bir boy bos olduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değfiilimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değfiiltirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, mideimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en uz boy bos bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus vasati 6 kamer içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan hür olmadığı midein mukannen bir dakika içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca lüks suhunet değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti elde etmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu boy bos iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en uz alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.